grumbullimet amiloide zvogëlojnë riparimin e BRCA1 dhe ADN -së, duke shkaktuar humbje të qelizave

BRCA1 është një gjen shtypës i tumorit që luan një rol të rëndësishëm në riparimin e ADN -së. Brenda qelizave, ADN ekziston si një spirale e dyfishtë që përfshin dy fillesa, si një shkallë e përdredhur. Tani dhe përsëri, prishjet ndodhin në fillesat e ADN -së, të cilat normalisht fiksohen nga proteinat e riparimit si BRCA1. Fillesat e thyera që nuk janë riparuar normalisht shkaktojnë vetëvrasje të qelizave. deri në proteina amiloide të dëmtuara brenda dhe rreth qelizave të trurit. Sidoqoftë, nuk është e qartë nëse këto proteina bëjnë që qelizat e trurit të vdesin apo nëse ato janë një nënprodukt i ndonjë shkaku tjetër të sëmundjes. >

Në studimin e tyre, studiuesit gjetën nivele të reduktuara të proteinave BRCA1 – por jo proteina të tjera të riparimit të ADN -së – në trurin e pacientëve që kishin vdekur me sëmundjen e Alzheimerit dhe gjithashtu në trurin e minjve të edukuar për të zhvilluar një formë të Alzheimerit.

Gjithashtu, kur ata rrëzuan gjenin BRCA1 në pjesë të trurit të minjve të shëndetshëm, ajo çoi në rritje të prishjeve në ADN dhe dëmtime të ndryshme neurologjike.

dhe në një pjesë tjetër të Studimi, ekipi zbuloi se zvogëlimi i niveleve të trurit të BRCA1 në minj të shëndetshëm bëri që ata të zhvillojnë probleme me të mësuarit dhe kujtesën. .

Studiuesit gjithashtu zbuluan se shtimi Molekulat pararendëse të proteinave amiloide në qelizat e trurit që rriten në kulturë të zvogëluar nivelet e BRCA1. qelizat, dhe kjo nga ana tjetër çon në çmenduri. tru Ndërkohë, Prof. Mucke përfundon:

"Funksionet e BRCA1 në tru mbeten të sqarohen plotësisht, por gjetjet tona sugjerojnë që mund të luajë një rol të rëndësishëm në mbështetjen e funksioneve kritike të trurit si në shëndet ashtu edhe në sëmundje. ” Alzheimer/Dementia

 • Neurologjia/Neuroshkenca
 • Shqyrtimi i kancerit të gjirit ‘nuk duhet të ndalet bazuar në moshën’

  Nuk ka prova të pamjaftueshme për të sugjeruar që kontrollimi i kancerit të gjirit duhet të ndalet në një moshë specifike. Ky është përfundimi i studimit më të madh deri më tani të rezultateve të mamografisë në Shtetet e Bashkuara. prezantuan gjetjet e tyre në Takimin Vjetor të Shoqatës Radiologjike të Amerikës së Veriut (RSNA), të mbajtura në agoikago, IL.

  Pas kancerit të lëkurës, kanceri i gjirit është forma më e zakonshme e kancerit në mesin e grave amerikane.

  Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, rreth 246.660 raste të reja të kancerit invaziv të gjirit do të diagnostikohen në Sh.B.A këtë vit, dhe më shumë se 40,000 gra do të vdesin nga sëmundja.

  Përkundër këtyre statistikave të zymta, niveli i vdekjes nga kanceri i gjirit ka rënë në Sh.B.A që nga fundi i viteve 1980 – një prirje që i është atribuar pjesërisht zbulimit të mëparshëm si rezultat i ekzaminimit. Mamografia

  konsiderohet standardi i artë i ekzaminimit të kancerit të gjirit. Teknika përfshin përdorimin e rrezeve X për të identifikuar shenjat e hershme të kancerit të gjirit, siç janë kalcifikimet ose tumoret në indet e gjirit. Udhëzimet

  të lëshuara nga Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të Sh.B.A-së (USPSTF) në vitin 2009 rekomandojnë që gratë të moshës 40-49 vjeç në rrezik mesatar të kancerit të gjirit duhet të marrin një vendim individual, të informuar nëse i nënshtrohen mamografisë, ndërsa gratë 50-74 vjeç duhet t’i nënshtrohet mamografisë çdo 2 vjet.

  Për gratë e moshës 75 vjeç dhe më të vjetër, megjithatë, USPSTF shprehet se nuk ka prova të pamjaftueshme për të "vlerësuar ekuilibrin e përfitimeve dhe dëmet e mamografisë shqyrtuese."

  Udhëzime të tilla janë në kundërshtim me ato nga Shoqëria Amerikane e Kancerit, të cilat rekomandojnë që gratë e moshës 55 vjeç dhe më të vjetra duhet t’i nënshtrohen mamografisë çdo 2 vjet, dhe "ekzaminimi duhet të vazhdojë për aq kohë sa një grua është në shëndet të mirë dhe pritet të jetojë 10 vjet më shumë ose më gjatë. " >

  "Ka pasur shumë polemika, debat dhe bisedë në lidhje me udhëzimet e ndryshme të kontrollit të kancerit të gjirit, madje edhe midis organizatave kryesore kombëtare, gjatë viteve të fundit," shton ajo.

  Dr Lee thekson se provat e mëparshme të rastit, të kontrolluara që vlerësojnë rezultatet e mamografisë kanë përjashtuar gratë e moshës 75 vjeç dhe më të vjetër, që do të thotë se të dhënat në dispozicion janë bazuar në rezultatet e studimeve të vogla, vëzhguese.

  Me këtë në mendje, Dr. Lee dhe ekipi analizuan të dhënat nga baza e të dhënave kombëtare të mamografisë. Studiuesit vlerësuan më shumë se 5.6 milion programe shqyrtimi që u zhvilluan në 150 objekte në 31 shtete amerikane midis janarit 2008 dhe dhjetorit 2014.

  Të gjitha në të gjitha, ekipi mblodhi të dhëna nga më shumë se 2.5 milion gra të moshës 40 vjeç dhe më i vjetër. Gratë u ndanë në grupmoshat me interval 5-vjeçar deri në moshën 90 vjeç-të moshës 40-44 vjeç, 45-49, 50-54, 55-59, etj.

  ‘Asnjë provë për ndërprerjen e mamografisë me bazë mosha’

  Për të përcaktuar rezultatet e mamografisë për gratë në secilën grupmoshë, studiuesit aplikuan katër masa standarde të performancës: shkalla e zbulimit të kancerit, Shkalla e tërheqjes-përqindja e mamografive që kërkojnë testimin vijues-dhe vlera parashikuese pozitive për biopsinë e rekomanduar (PPV2) dhe biopsinë e kryer (PPV3).

  Vlera parashikuese pozitive paraqet numrin e kancereve të identifikuara përmes mamografisë që rezultojnë në biopsi ose biopsi të rekomanduar.

  Sipas studiuesve, një normë më e lartë e zbulimit të kancerit, PPV2 dhe PPV3 më e lartë, dhe një normë e ulët e tërheqjes pasqyrojnë një performancë optimale të mamografisë.

  Për çdo 1.000 pacientë, ekipi identifikoi një normë të përgjithshme mesatare të zbulimit të kancerit prej 3.74, një normë tërheqjeje prej 10 përqind, një normë 20 përqind PPV2 dhe një normë 29 përqind PPV3.

  Me rritjen e moshës, studiuesit identifikuan një rritje të shkallës së zbulimit të kancerit, një rritje graduale në normat e PPV2 dhe PPV3, dhe një rënie në normat e tërheqjes – duke përmbushur kriteret për performancën ideale të shqyrtimit.

  "Rritja e vazhdueshme e shkallës së zbulimit të kancerit dhe vlerave parashikuese pozitive në gratë midis moshës 75 dhe 90 nuk ofron prova për ndërprerjen e mamografisë me bazë moshe."

  Dr. Cindy Lee

  Studiuesit konkludojnë se gjetjet e tyre sugjerojnë se duhet të jetë zgjedhja individuale e një gruaje – bazuar në statusin shëndetësor dhe preferencat personale – nëse ajo dëshiron të pushojë ose të vazhdojë ekzaminimin e kancerit të gjirit në moshën 75 vjeç ose më të vjetër.

  Ndërsa nevojitet hetim i mëtutjeshëm, hulumtimi i ri tregon se përfitimet e ekzaminimit të kancerit të gjirit pas moshës 74 vjeç mund të tejkalojnë rreziqet.

  Lexoni se si mamografia dixhitale mund të ndihmojë në parashikimin e sëmundjes së zemrës.

  • Kanceri i gjirit
  • Affairsështjet rregullatore/miratimet e drogës
  • Të moshuarit/plakja
  • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave
  • /UL>

   Rritja e gjirit tek burrat çuditërisht e zakonshme

   Rritja e gjirit tek burrat është çuditërisht e zakonshme, dhe prek midis 40 dhe 50 përqind të burrave në një pikë të jetës së tyre. Gynecomastia, ose zgjerimi beninj i indeve të gjirit, është i zakonshëm tek meshkujt adoleshentë, si dhe burrat e moshës së mesme dhe të moshuar. , E enjte 20 Shtator në New England Journal of Medicine nga Glenn D Braunstein, Kryetar i Departamentit të Mjekësisë në Qendrën Mjekësore Cedars-Sinai, një Qendër e madhe Mjekësore Akademike Jofitimprurëse në Kaliforninë Jugore, USA.

   Një ekspert Në Gynecomastia dhe kushte të tjera të lidhura me hormonet, Braunstein tha se rritja e vetëdijes për shkaqet dhe trajtimet e gjendjes "mund të ndihmojë burrat dhe djemtë me gjinekomastia të diagnostikohen saktë". Ai donte t’i siguronte ata "ata nuk janë vetëm në provën e kësaj".

   "Pothuajse gjysma e të gjithë burrave do të pësojnë rritje të indeve të gjirit gjatë jetës së tyre, por shumë nuk janë të vetëdijshëm për këtë ose janë shumë të sikletshëm për të diskutuar edhe problemin me mjekun e tyre," tha Braunstein.

   Gynecomastia është kur një masë gome ose e fortë e indeve shtrihet në mënyrë koncentrike rreth thithkave. Në rreth gjysmën e rasteve, ajo shfaqet në të dy gjinjtë.

   Kushtet e tjera mund të kenë simptoma të ngjashme, shkroi Baustein. Për shembull, depozitimi i yndyrës pa rritje të indeve të gjëndrave, e quajtur pseudogynecomastia, është gjithashtu në rritje ndërsa nivelet e mbipeshes rriten te burrat amerikanë.

   Një gjendje tjetër me simptoma të ngjashme me gjinekomastia, vetëm shumë më pak e zakonshme, është kanceri i gjirit. Kanceri i gjirit tek burrat zakonisht gjendet vetëm në njërën anë dhe rritja nuk ndodh në mënyrë simetrike në thithkën. Mund të paraqitet gjithashtu me zbehje të lëkurës dhe shkarkim të thithkave. meshkuj adoleshentë dhe më të vjetër, ose mund të jetë një efekt anësor i ilaçeve ose një çrregullim siç janë sëmundja kronike e veshkave, mungesa e androgjenit, hipertiroidizmi dhe tumori testikul. te gynecomastia pubertale e vazhdueshme ose efektet anësore të ilaçeve. 25 përqind të tjerë nuk kanë asnjë shkak të njohur. larg vetvetes më vonë në adoleshencë.

   Rritja e yndyrës së trupit, e cila shndërron hormonet mashkullore në estrogjene, gjithashtu mund të rezultojë në gjinekomastia, siç mund të jenë terapi hormonale për kancerin e prostatës.

   Gynecomastia mund të jetë e dhimbshme dhe të ndjehet e butë. Kjo mund të trajtohet me ilaçe si droga antiestrogjen Tamoxifen. Burrat as nuk ishin të vetëdijshëm se e kishin atë:

   ".shtë mjaft e zakonshme, dhe në përgjithësi, asgjë për t’u shqetësuar nga pikëpamja mjekësore," tha ai.

   "Nëse, megjithatë, Rritja e indeve të gjirit është shumë e fundit në fillim, ose nëse shoqërohet me dhimbje ose butësi, duhet të sillet në vëmendjen e mjekut tuaj që duhet të marrë një histori të kujdesshme mjekësore të ndjekur nga provimet dhe testet e gjakut për të përjashtuar çrregullimet hormonale ose malinje, "shtoi ai. . Sidoqoftë, asnjë trajtim nuk është i nevojshëm për pacientët pa simptoma që nuk shqetësohen veçanërisht nga gjendja.

   Studimi i çështjes në artikullin e Braunstein është i një burri 67-vjeçar i cili u referua për dhimbje në shpinë, i cili në ekzaminim u zbulua se kishte Gynecomastia në anën e djathtë.

   Glenn D. Braunstein. Praktika klinike. N Engl J Med 2007 357: 1229-1237. Botuar në internet 20 Shtator 2007.

   Klikoni këtu për artikullin (kërkohet pajtim).

  • Kujdesi parësor

  Dhimbja e gjirit dhe shtatzënia: Diagnostifikimi dhe trajtimet

  Një grua mund të përjetojë shumë simptoma të ndryshimeve të trupit gjatë shtatëzanisë, nga hundët e mbushura deri tek dhimbjet e shpinës. Një efekt i zakonshëm i shtatzënisë është dhimbja e gjirit. Për shumë njerëz, dhimbja e gjirit është më e zakonshme në tremujorin e parë, megjithëse mund të ndodhë në çdo fazë gjatë shtatëzanisë dhe laktacionit. > , një infeksion i një ose më shumë gjëndrave të qumështit

 • Puberteti (tek djemtë, si dhe vajzat)
 • Shumë rrallë për shkak të kancerit të gjirit. Ka shumë të ngjarë që rezulton nga ndryshimet hormonale gjatë ciklit menstrual.

  A është dhimbja e gjirit një shenjë e hershme e shtatzënisë?

  Shenja më e thënë e shtatëzanisë është zakonisht një periudhë e humbur. Por disa indikacione mund të shfaqen edhe më shpejt.

  Efektet e tjera të hershme të shtatzënisë përfshijnë:

  • Lodhja
  • nauze
  • Urifikimi më i shpeshtë
  • Ndryshimet në shijet për ushqim dhe pije
  • Periudha Nga të gjithë njerëzit me menstruacione zhvillojnë disa simptoma të PMS, përfshirë gjinjtë e fryrë ose të butë. Këto simptoma zakonisht ndodhin 7-14 ditë para se të fillojë një periudhë. Përveç kësaj, të dy PMS dhe shtatzënia mund të bëjnë që thithkat të jenë më të ndjeshme. Dhimbja e gjirit të lidhura me shtatzëninë gjithashtu ka të ngjarë të zgjasë më gjatë.

   Mësoni më shumë rreth asaj se si PMS dhe shtatzënia e hershme mund të ndjehen të ngjashme, si dhe ndryshimet. efekti i zakonshëm i shtatzënisë. Studiuesit zbuluan se 76.2% e grave që morën pjesë në studim e përjetuan atë. Dhimbja e gjirit dhe ndjeshmëria https://harmoniqhealth.com/al/ ishte përvoja e tretë më e zakonshme, pas vjelljes dhe lodhjes. Javë, hormonet luhaten, duke ndryshuar trupin në shumë mënyra.

   zhvendoset në nivelet e progesteronit dhe estrogjenit të hormoneve, të cilat përgatisin trupin e një gruaje për ushqyerjen me gji, sjellin ndryshime të dukshme në gji. Këto ndryshime mund të përfshijnë ënjtje dhe dhimbje, dhe thithkat mund të bëhen më të ngritura. > Në tremujorin e tretë dhe të fundit, duke vrapuar nga javët 29-40 ose dorëzimin, gjinjtë mund të fillojnë të lëndojnë përsëri. Ndërsa trupi përgatitet për ushqyerjen me gji, sasi të vogla të kolostrumit, një pararendës për qumështin e gjirit, mund të rrjedh nga gjinjtë.

   thithkat dhe gjinjtë gjithashtu mund të bëhen më të mëdha pak para se një grua të shkojë në punë. >

   Trajtimet

   Para se të filloni çdo trajtim për dhimbjen e gjirit, diskutoni çështjen me një ofrues të kujdesit shëndetësor.

   Trajtimi më efektiv do të varet nga shkaku themelor.